EU vedtager IPI-foranstaltninger mod Kina, der rammer udbud af medicinsk udstyr
EU’s medlemslande har stemt for at aktivere det Internationale Indkøbsinstrument (IPI) over for Kina. Det betyder bl.a., at kinesiske virksomheder ikke må byde direkte på offentlige udbud i EU på området for medicinsk udstyr.
Mandag d. 2. juni 2025 stemte EU’s medlemslande for at aktivere det Internationale Indkøbsinstrument (IPI) over for Kina på området for medicinsk udstyr.
Det er første gang, at instrumentet tages aktivt i brug, siden forordningen blev vedtaget i 2022, og kommer som et resultat af, at Europa-Kommissionen i en omfattende undersøgelse har afdækket, hvordan europæiske medicovirksomheder forskelsbehandles på det kinesiske marked for medicinsk udstyr.
Tiltaget rammer udbud på en samlet værdi på fem mio. euro (ca. 37,5 mio. kr.) eller mere og betyder, at kinesiske virksomheder ikke må byde direkte på offentlige udbud af denne størrelse i EU på området for medicinsk udstyr, der defineres i henhold til CPV-koderne 33100000-1 til 33199000-1.
Samtidig betyder initiativet, at maksimalt 50 pct. af kontraktens samlede værdi må udføres af kinesiske aktører eller bestå af færdige, kinesiske produkter. Tiltaget dækker derved ikke komponenter, men det færdiges produkts oprindelsesland, der som udgangspunkt defineres i henhold til toldkodekset.
Det er op til de enkelte ordregivere at vurdere oprindelse og kontraktværdi.
Hurtig ikrafttrædelse
Det forventes, at tiltaget offentliggøres i EU-tidende i løbet af juni 2025. Det vil herefter træde i kraft ti dage efter offentliggørelsen. Det er således forventningen, at den endelige ikrafttrædelse sker inden sommerferien.
Tiltaget rammer alene nye udbud. Det vil sige, at det ikke har implikationer for eksisterende udbud.
Medicoindustrien er pt. ved at undersøge den nærmere rækkevidde af foranstaltningerne via dialog med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen samt Danske Regioner ift. regionernes store udbud af medicinsk udstyr, som overstiger tærskelværdien på 5 mio. euro.
Medicoindustrien afventer ligeledes offentliggørelsen af IPI-foranstaltningerne i EU-Tidende og vil opdatere løbende herom.
Tiltaget styrker næppe europæisk konkurrencekraft
Medicoindustrien har op mod afstemningen været i løbende dialog med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om tiltaget.
Medicoindustrien er overordnet set bekymret for de følgevirkninger, som de konkrete IPI-tiltag kan have for europæiske medicovirksomheder, hvor det er vurderingen, at de konkrete initiativer kan kompromittere europæiske virksomheders deltagelse ved offentlige udbud i Europa og derved hæmme europæiske medicovirksomheders konkurrencekraft, fordi markedsadgangen for europæiske produktionsvirksomheder med produktionsfaciliteter i Kina samt europæiske distributørvirksomheder, som anvender kinesiske underleverandører, kan blive voldsomt indskrænket.
Det er samtidig Medicoindustriens vurdering, at forslaget kan medføre betydelige administrative byrder, både for medicobranchen, men også for ordregiver, da man vil kunne forvente, at branchen vil blive pålagt et omfattende arbejde med henblik på at kunne dokumentere, hvor stor en del af et tilbuds værdi, der kommer fra Kina, ligesom ordregiver vil være nødsaget til at bruge ressourcer på at kunne vurdere dokumentationen. Det vil potentielt kunne medføre højere priser grundet øgede transaktionsomkostninger.