Flere spørgsmål end svar efter samråd med to ministre i udbudsskandalen

Både justitsministeren og sundhedsministeren var kaldt i samråd ovenpå de offentlige myndigheders gigantiske indkøb af medicinsk udstyr uden udbud. Medicoindustrien retter fortsat skarp kritik.

Vi er nu kommet på den anden side af samrådet for justitsminister Mattias Tesfaye (S) og samrådet for sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i forbindelse med udbudssagen, der begge fandt sted d. 22. juni 2022. Her afventede Medicoindustrien og andre aktører spændt de to ministres forklaring på, hvorfor offentlige myndigheder også i lang tid efter den akutte fase af coronapandemiens begyndelse har indkøbt værnemidler og andet medicinsk udstyr for minimum 12,8 milliarder kroner uden udbud.

Justitsministeren svarede til samrådet, at justitsministeren løbende har været orienteret omkring de mange milliardindkøb uden udbud under coronapandemien. De store indkøb var der tilsyneladende ingen, der satte spørgsmålstegn ved, og justitsministeren henviste igen og igen til undtagelsesbestemmelserne i udbudsloven.
Henvisningen til undtagelesbestemmelserne er blevet udfordret af flere jurdiske eksperter, der retteligt påpeger, at undtagelsesbestemmelserne i disse sager er blevet strakt alt, alt for langt. Sundhedsøkonomiske eksperter har i den forbindelse vurderet, at de offentlige myndigheder har betalt en overpris på op imod 4 milliarder kroner ved ikke at benytte indkøb med udbud.

Både justitsministeren og sundhedsministeren forklarede, at det er muligt for aktører at indgive en klage til Klagenævnet for Udbud, hvis de skulle mene, at udbudsloven er blevet overtrådt. Den udmelding finder vi i Medicoindustrien stærkt problematisk, og Medicoindustriens vicedirektør Lene Laursen kalder i et citat til Politiken justitsministerens ageren for ”arrogant”. For der er foretaget flere hundrede indkøb uden udbud, og det vil aldrig være praktisk muligt for aktørerne i markedet at køre så mange klagesager. Desuden ville der aldrig have været kendskab til de mange indkøb, hvis ikke Medicoindustrien, Politiken og andre aktører igen og igen har gravet i sagerne.  

I Medicoindustrien er vi chokerede over de to ministrers fraskrivelse af ansvar i disse alvorlige sager, der har kostet både skatteborgere og branchen dyrt. Medicoindustrien har i den forbindelse anbefalet, at der indføres en kontrolmekanisme med de offentlige myndigheders brug af udbudslovgivningens undtagelsesbestemmelser, så indkøb uden udbud ikke - som nu - i praksis kan foregå uden konsekvenser.  

Læs justitsministerens redegørelse for sagen her og se (eller gense) samrådet med justitsminister Mattias Tesfaye (S) her og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) her.
 

Kontakt

snw@medicoindustrien.dks billede
Stellan Nørreskov Wulff
Politisk konsulent og presse- og kommunikationsansvarlig
49184707