Medicoindustrien: Gode takter i regionernes økonomiaftale for 2026

Regionernes økonomiaftale for 2026 er på plads og rummer bl.a. et driftsløft på 2,4 mia. kr.

Der er flere penge på vej til regionerne. Sådan lyder en af konklusionerne i den økonomiaftale, som Danske Regioner og regeringen indgik for 2026 onsdag d. 28. maj 2025.

Aftalen for 2026 giver et betydeligt løft til sundhedsområdet. De regionale driftsrammer øges samlet set med 2,4 mia. kr. i 2026, hvilket markerer den største styrkelse af sundhedsvæsenet i 15 år.

Medicoindustriens direktør Mads Koch Hansen glæder sig over en ambitiøs aftale:

”Vi står overfor store forandringer i vores sundhedsvæsen efter vedtagelsen af sundhedsreformen i november 2024, der er en af mest omfattende reformer på sundhedsområdet i flere årtier. Reformen peger mod et mere nært og sammenhængende sundhedsvæsen, og derfor er det gode takter, at økonomiaftalen for 2026 understøtter de politiske ambitioner bag aftalen og samtidig sikrer øgede investeringer til sundhedsvæsenet”, påpeger Mads Koch Hansen.
 
Vigtigt teknologifokus
Regionerne får med økonomiaftalen tilført anlægsmidler, som giver mulighed for samlet set at bygge, renovere og indkøbe medicinsk udstyr for i alt 4,2 mia. kr. Heraf kommer 600 mio. fra sundhedsfonden, som bliver etableret i forbindelse med sundhedsreformen og som over en tiårig periode skal styrke sundhedsvæsenet med 22 mia. kr.

Konkret påpeges det i aftalen, at midlerne skal bidrage til, at ”borgerne tilbydes behandling i moderne omgivelser og med den nyeste teknologi”. Det styrkede teknologifokus hilses velkomment af Medicoindustriens direktør Mads Koch Hansen.

”Det er vigtigt, at midlerne fra sundhedsfonden ikke kun går til mursten, men bruges til kloge investeringer i moderne og innovativt medicinsk udstyr, som kan bidrage til både et mere effektivt, robust og fremtidssikret sundhedsvæsen. Vi kan bruge nok så mange penge på mursten, men det er de medicotekniske løsninger, der reelt gør en forskel for patienterne og de behandlingstilbud, de bliver mødt med”, uddyber Mads Koch Hansen.

Regeringen og Danske Regioner er i forbindelse med økonomiaftalen bl.a. enige om at prioritere hhv. 60 mio. kr. af det samlede løft til sundhedsinnovation og grønne hospitaler.
 
Ekspertpaneler skal sikre, at investeringer gør mest muligt gavn
Med sundhedsreformen fra november 2024 blev det besluttet, at der som led i at udmønte midlerne fra sundhedsfonden på 22 mia. kr. skulle etableres et ekspertpanel i regi af Indenrigs- og Sundhedsministeriet, som skal rådgive regeringen om, hvordan investeringerne kan gøre mest mulig gavn.

Med økonomiaftalen er regeringen og Danske Regioner enige om, at ekspertpanelet får et todelt formål. Dels skal ekspertpanelet understøtte, ”at regionerne etablerer langsigtede planer for vedligeholdelse af sygehusbygninger med afsæt i fælles retningslinjer”, ligesom ekspertpanelet får til opgave at ”godkende regionernes indmeldte planer ift. forudsat finansiering fra sundhedsfonden med udgangspunkt i regionernes samlede investeringsplaner (byggeri, teknologi og apparatur), herunder regionernes kriterier for prioritering.”

Medicoindustriens direktør Mads Koch Hansen roser, at ekspertpanelerne får et konkret fokus på investeringer i teknologi, apparaturer og andet medicinsk udstyr, og peger samtidig på, at en markant inddragelse af medicobranchen bliver vigtig i den proces:

”Jeg oplever, at der er en bred politisk enighed om, at sundhedsteknologi er en meget vigtig del af løsningen ift. at styrke sundhedsvæsenet. Derfor er det også rigtig set, at ekspertpanelerne skal have et markant fokus på investeringer i teknologi som led i at udmønte midler fra sundhedsfonden. Det er en proces, vi ser frem til at understøtte”, udtaler Mads Koch Hansen.
 
Teknologibidraget skurer  
Som led i den endelige aftale for regionernes økonomi er et såkaldt teknologibidrag på 393 mio. kr. i 2026, der er et årligt finansieringsbidrag, som anvendes til prioritering af bedre behandling, men tilvejebringes gennem realisering af de løbende gevinster ved at modernisere og udvikle opgaveløsningen, bl.a. via ny teknologi, nye behandlingsmetoder og forbedrede arbejdsgange. Her peger Medicoindustriens direktør på, at det er positivt, at regionerne har fulde frihedsgrader til at tilvejebringe bidraget.

”Teknologibidraget er ikke en blomst, der er groet i vores have, men når det er sagt, så er det meget positivt, at regionerne med aftalen har fulde frihedsgrader til at tilvejebringe teknologibidraget, ligesom det er glædeligt, at der er enighed om, at gevinster ofte realiseres over en flerårig periode,” udtaler Mads Koch Hansen.

Læs hele aftalen her.

Kontakt

snw@medicoindustrien.dks billede
Stellan Nørreskov Wulff
Chef for Politik og Kommunikation
48807535