Medicoindustrien hilser sundhedsreform velkommen: Sundhedsteknologi og innovation skal fremtidssikre sundhedsvæsenet
Ny sundhedsreform har vigtigt fokus på at indfri potentialerne i moderne sundhedsteknologi, apparaturer og andet innovativt medicinsk udstyr. Medicoindustrien ser frem til at bidrage til implementeringen.
Regeringen og en bred gruppe af Folketingets partier præsenterer fredag d. 15. november 2024 en endelig sundhedsreform, som viderefører visionen fra Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger om et moderne og mere nært sundhedsvæsen.
Centralt i sundhedsaftalen står en ny regional arkitektur, hvor Region Sjælland og Region Hovedstaden slås sammen til Region Østdanmark.
Samtidig oprettes samlet 17 sundhedsråd, der skal sikre større sammenhæng mellem de regionale og kommunale sundhedsopgaver og understøtte samarbejder, indsatsområder og prioriteringer på tværs. Et centralt pejlemærke for sundhedsrådene bliver at sikre et fælles ansvar og midler til at udvikle det nære sundhedstilbud i det område, de hver især dækker, herunder bidrage til øget behandling i eget hjem.
Sundhedsfond skal understøtte en teknologisk modernisering, ligesom flere midler skal styrke de fysiske rammer lokalt
På sundhedsteknologiområdet er det med aftalen besluttet, at der oprettes en Sundhedsfond, et Nationalt Center for Sundhedsinnovation samt en ny national drifts- og udviklingsorganisation i form af Digital Sundhed Danmark. Konkret nævnes det i aftalen, at ”nye sundhedsløsninger rummer et stort potentiale for at løfte behandlingskvaliteten og frigøre arbejdskraft hos sundhedspersonalet.”
Speciallæge og direktør i Medicoindustrien Mads Koch Hansen ser positivt på den endelige aftale, som klart udpeger innovativt medicinsk udstyr som en forudsætning for et fremtidssikret sundhedsvæsen.
“Det glæder os, at sundhedsreformen fastholder et tydeligt fokus på sundhedsteknologi og innovation som en forudsætning for et både fremtidssikret og mere nært sundhedsvæsen. Med denne aftale bliver der skabt et solidt fundament for et sundhedsvæsen, hvor teknologi og andet innovativt medicinsk udstyr skal understøtte både patientbehandling og effektivitet i det samlede sundhedsvæsen i højere grad end hidtil. Den investering kommer både patienter og klinikere til gavn,” udtaler Mads Koch Hansen.
Konkret afsættes der en engangsbevilling på 22 mia. kr. fra 2026 til 2035 til en ny sundhedsfond. Derudover afsættes der 2 mia. kr. målrettet investeringer i en digital understøttelse af sundhedsvæsenet. De 22 mia. kr. skal både anvendes til bedre fysiske rammer for sygehusene samt en opgradering af sygehusenes teknologi, apparaturer og andet medicinsk udstyr. Den satsning betoner Mads Koch Hansen vigtigheden af.
“Det er afgørende, at sundhedsvæsenet på afdelingsniveau får adgang til mere moderne og innovativt udstyr, så vi kan styrke både effektiviteten og kvaliteten i patientbehandlingen. Med sundhedsfondens midler kan vi sikre, at ny teknologi når helt ud til de kliniske miljøer, hvor den gør størst gavn. Vi havde dog gerne set, at man havde afmærket en række midler alene til sundhedsteknologi og moderne udstyr, da det bliver helt centralt for sundhedsvæsenets drift, at midlerne ikke bruges på mursten alene. Det fokus kommer vi til at forfølge, når reformen over de kommende år skal implementeres, for det er teknologi og ikke mursten, der højner den samlede patientbehandling og bidrager til et mere effektivt sundhedsvæsen, som kan modstå det dobbeltdemografiske pres,” påpeger Mads Koch Hansen.
Samtidig hæfter Mads Koch Hansen sig ved, at der afsættes 3,5 mia. kr. til at styrke de fysiske rammer for de lokale sundhedsindsatser, bl.a, til nybyggeri, ombygning og renovering af de fysiske rammer for lokale sundhedsindsatser samt nødvendige investeringer i it, teknologi og udstyr.
”De lokale sundhedstilbud bliver med aftalen udbygget, og det er meget positivt, at der konkret afsættes midler, som bl.a. skal bruges på teknologi og andet medicinsk udstyr. Det kommer patienter i hele landet til gavn,” fortæller Mads Koch Hansen.
Nyt nationalt center for sundhedsinnovation besidder potentiale
Med aftalen oprettes som forvenetet Digital Sundhed Danmark samt Nationalt Center for Sundhedsinnovation, som har til formål at skabe sammenhængende patientforløb og styrke behandlingseffektiviteten gennem en sundhedsteknologisk satsning.
Aftalepartierne betoner med aftalen bl.a., at ”omstillingen til et mere nært, sammenhængende og bæredygtigt sundhedsvæsen kræver, at nye løsninger, teknologier, behandlingsformer og arbejdsgange kommer flere patienter og medarbejdere til gode på tværs af sundhedsvæsenet.”
Mads Koch Hansen ser positivt på, at digitalisering og sundhedsinnovation får en fremtrædende plads i aftalen og fremhæver nødvendigheden af, at sundhedssektorens it-systemer hænger bedre sammen på nationalt plan.
“Vi glæder os over, at Danmark med Digital Sundhed Danmark arbejder hen imod et sundhedssystem, hvor data og it-systemer er mere integrerede. Dette kan potentielt styrke kvaliteten af behandlingerne”, udtaler Mads Koch Hansen.
Samtidig lægger Mads Koch Hansen vægt på, at det har enorm stor betydning for kvaliteten af den sundhedsteknologi, der indkøbes, at teknologiprioriteringerne tages med udgangspunkt i de kliniske behov lokalt. Derfor har Medicoindustrien under forhandlingerne klart opfordret til, at indkøb af sundhedsteknologi ikke centraliseres, da det vil skade klinikere og patienters adgang til innovative sundhedsteknologier.
Det er uklart, hvilke konkrete opgaver, som Nationalt Center for Sundhedsinnovation får til opgave at varetage, men en foranalyse skal i 2025 danne grundlag for at bestemme centerets governance og samlede opgaveportefølje i sammenhæng med Digital Sundhed Danmark. Fra Medicoindustriens side er det afgørende, at et nyt nationalt center ikke bliver en smutvej til at centralisere indkøbsfunktionen i det danske sundhedsvæsen.
“Det er super positivt, at vi her har en aftale, der klart udtrykker et politisk ønske om, at sundhedsteknologi skal ses som en forudsætning for et bedre og mere moderne sundhedsvæsen. I den kommende proces bliver det vigtigt at have for øje, at indkøb af medicinsk udstyr fortsat bør tage udgangspunkt i de kliniske behov på de enkelte sygehuse og blandt de forskellige patientgrupper. En standardiseret tilgang kan nemlig ikke imødekomme de forskellige kliniske behov, og derfor er vi meget opmærksomme på, hvilke konkrete opgaver, der bliver langt i Det Nationale Center for Sundhedsinnovation,” udtaler Mads Koch Hansen og fortsætter:
”Vi er derfor meget glade for de mange positive ord, der tillægges medicobranchens potentiale for sundhedvæsenet, men glæder os også mindst lige så meget til, at vi får sat os ned og talt om, hvordan vi i fællesskab kan indfri ambitionerne om at styrke udbredelsen af innovativ sundhedsteknologi og moderne udstyr,” udtaler Mads Koch Hansen.
Samtidig understreger Mads Koch Hansen, at der nu skal skabes sammenhæng mellem de indkøbsrettede elementer fra regeringens udspil til en ny Strategi for life science, der fortsat forhandles, og så sundhedsvæsenets drift. Konkret peger Mads Koch Hansen på, at det er af stor betydning, at teknologiindkøb i større omfang tages med udgangspunkt i værdibaserede betragtninger.
”Med regeringens udspil til den kommende Strategi for life science er der lagt op til, at modellen for værdibaserede indkøb videreudbygges, så de regionale indkøbere får redskaberne til at prioritere de værdiskabende sundhedsteknologier, når der købes ind. Det skal medvirke til, at man ikke kun vælger fremtidens innovative udstyr på baggrund af pris, men også den effekt, udstyret har for det samlede patientforløb. Derfor forventer jeg også, at man regionalt er klar til at anlægge mere værdibaserede betragtninger i sin indkøbspraksis. Det er der behov for”, udtaler Mads Koch Hansen.
Husk teknologien i kronikerpakkerne
Med sundhedsreformen indføres der nye kronikerpakker, hvilket indeholder en række nye rettigheder til en individuelt tilpasset indsats for mennesker med kronisk sygdom. Det er den politiske ambition, at den enkelte vil få en sygdomsspecifik, individuel behandling af høj kvalitet, præget af sammenhæng.
Mads Koch Hansen understreger vigtigheden af, at teknologi aktivt bruges til at understøtte et sammenhængende kronikerforløb og peger bl.a. på, at det er afgørende, at de nye sundhedsråd aktivt får prioriteret teknologien, så borgere i fremtiden ikke bliver kastebold mellem regioner og kommuner, som mange kronikere i de seneste mange år har oplevet på området for hjælpemidler og behandlingsredskaber.
I den sammenhæng glæder det Mads Koch Hansen, at der med sundhedsaftalen endelig tages fat om, at regelsættet for udlevering af behandlingsredskaber og hjælpemidler skal revideres.
”Ingen patient eller borger efterspørger teknologi, man ikke har behov for. Derfor skal adgangen til de nye og innovative sundhedsløsninger også være nemmere og mere smidig”, afslutter Mads Koch Hansen.
Læs hele sundhedsreformen her.
Find pressebilleder af Medicoindustriens direktør Mads Koch Hansen her.