Nye afsløringer om milliardindkøb uden udbud

Afsløringer viser, at Statens Serum Institut har foretaget indkøb for 3,9 mia. kr. – alle uden et eneste udbud. Medicoindustrien har rettet en skarp kritik i flere medier.

Statens Serum Institut har under coronapandemien foretaget intet mindre end 675 indkøb uden udbud - til en samlet pris på 3,9 mia. kr. Det viser nye afsløringer fra Politiken, der blev bragt fredag d. 15. april. De forskellige indkøb er sket over en perode fra marts 2020 frem til i hvert fald december 2021 og dækker bl.a. indkøb af håndsprit, kanyler og andet medicinsk udstyr.  

Medicoindustrien har været med til at sætte offentlig fokus på disse massive indkøb uden udbud og har i den forbindelse rettet en skarp kritik af Statens Serum Instituts indkøbspraksis, der bryder med de gældende udbudsregler. Der er nemlig tale om endnu et foruroligende eksempel på en både ulovlig og meget uhensigtsmæssig indkøbspraksis fra statslige aktørers side. Uden udbud er man ikke sikret fri konkurrence eller det bedste forhold mellem pris og kvalitet, og indkøbene er således udtryk for lemfældig omgang med skattekroner.

Afsløringen kommer i slipstrømmen af de tidligere afsløringer omkring, hvordan Region Midtjylland i november og december 2021 indkøbte for 2 mia. kr. antigentest uden udbud på vegne af Styrelsen for Forsyningssikkerhed.

Medicoindustrien har i flere fremtrædende medier kommenteret på sagen, herunder bl.a. i Politiken og på TV2 News, ligesom sagen har fået massiv opmærksomhed på DR’s forskellige radio- og tv-kanaler samt artikler i Berlingske, FINANS og Avisen Danmark. Her kalder vicedirektør i Medicoindustrien Lene Laursen bl.a. forløbet for ”absurd og fuldstændig ude af proportioner.”  

Du finder Politikens forsideartikel her, og den uddybende historie om udbudsskandalen her samt TV2 News’ nyhedsindslag om sagen her.
 

Kontakt

snw@medicoindustrien.dks billede
Stellan Nørreskov Wulff
Politisk konsulent og presse- og kommunikationsansvarlig
49184707