Omnibuspakker skal mindske europæisk bureaukrati gennem færre rapporteringskrav på bæredygtighedsområdet

Europa-Kommissionens omnibuspakker fokuserer på forenklede rapporteringskrav på bæredygtighedsområdet og styrkede investeringsmuligheder

I slutningen af januar 2025 blev EU’s nye konkurrenceevnekompas lanceret af Europa-Kommissionen, hvilket er Europa-Kommissionens første aktive tiltag, der skal bidrage til at styrke EU’s konkurrenceevne samt sikre, at det igen bliver attraktivt at operere som virksomhed i Europa på tværs af en lang række brancher.

Og d. 26. februar 2025 landede så udkastet til to af de nye omnibuspakker, der skal nedbringe bureaukrati inden for bæredygtighedsrapportering samt forenkle europæiske investeringsprogrammer. Det skete sammen med præsentationen af den såkaldte Clean Industrial Deal, der har til formål at styrke konkurrenceevnen og robustheden i den europæiske industri, bl.a. gennem at reducere energiomkostninger markant gennem en konkret handlingsplan i form af den såkaldte Action Plan on Affordable Energy.
 
Omnibuspakke I skal nedbringe bæredygtighedsrapportering
Omnibuspakke I fokuserer på at forenkle rapportering inden for en række bæredygtighedsområder. Det drejer sig bl.a. om, at ca. 80 % af virksomhederne fjernes fra Corporate Sustainability Reporting Directive’s (CSRD) anvendelsesområde, så rapporteringsforpligtelserne primært gælder de største virksomheder, som har den største indvirkning på mennesker og miljø. Samtidig vil man i relation hertil have fokus på, at rapporteringsforpligtelserne for de største virksomheder ikke skaber unødige bureaukratiske byrder for mindre virksomheder i værdikæden.

Et andet centralt element går på, at man forventer at udsætte rapporteringskravene for virksomheder omfattet af Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) med to år indtil 2028 for virksomheder, der ellers skulle rapportere fra 2026 eller 2027. Desuden vil man forenkle de mest komplekse "Do No Significant Harm"-kriterier (de såkaldte DNSH-kriterier) for forurening og kemikalier i alle økonomiske sektorer.

Samtidig lægger Europa-Kommissionen op til, at forenkle bæredygtige due diligence-krav ift. Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), så virksomheder i målgruppen undgår unødvendige omkostninger, ligesom man vil reducere rapporteringsbyrden for små- og mellemstore virksomheder ved at begrænse mængden af information, som større virksomheder kan kræve i kortlægningen af værdikæden.
 
Fokus på at styrke investeringer gennem omnibuspakke II
Europa-Kommissionen foreslår med omnibuspakke at forenkle og optimere anvendelsen af flere investeringsprogrammer, herunder InvestEU og EFSI. Konkret vil man bl.a. forenkle administrative krav for finansielle partnere og små- og mellemstore virksomheder, hvilket forventes at give besparelser for mere end 2,6 mia. kr.

Samtidig vil man øge EU’s investeringskapacitet ved at bruge afkast fra tidligere investeringer og ubrugte midler svarende til 375 mia. kr.

Medicoindustrien følger udviklingen og samarbejder bl.a. med den europæiske brancheorganisation MedTech Europe ift. den videre lovgivningsmæssige proces, hvor forslagene nu fremlægges Europa-Parlamentet og Rådet. Det er forventningen, at særligt de elementer, der drejer sig om at udsætte visse oplysningskrav, vil køre i en såkaldt ”fast track-procedure” for at sikre en hurtig implementering.

Læs mere om omnibus I her og se mere om omnibus II her. 
 

Kontakt

snw@medicoindustrien.dks billede
Stellan Nørreskov Wulff
Chef for Politik og Kommunikation
48807535
eto@medicoindustrien.dks billede
Emil Toudal
Konsulent, bæredygtighed og sundhedsøkonomi
-