Udbudsskandale: Offentlige indkøb for 12,8 milliarder kroner uden udbud 

Redegørelse fra Justitsministeriet viser, at offentlige myndigheder siden coronapandemiens start har købt ind for 12,8 milliarder kroner uden udbud. Medicoindustrien retter skarp kritik.

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) har i et svar til Folketingets Epidemiudvalg redegjort for, at offentlige myndigheder siden coronapandemiens start har købt ind for 12,8 milliarder kroner uden udbud med henvisning til én af udbudslovgivningens undtagelsesparagraffer, paragraf 80, stk. 5. 

Redegørelsen kommer på baggrund af, at Politiken siden årsskiftet igen og igen har afsløret, hvordan offentlige myndigheder i et hidtil uset omfang har foretaget indkøb af værnemidler og andet medicinsk udstyr uden udbud.

I sagerne har Medicoindustrien været toneangivende i forhold til at sætte offentligt fokus på de kritisable forhold, ligesom Medicoindustrien i en lang række medier har udtryk massiv kritik af de offentlige myndigheders ulovlige praksis, der i mange tilfælde gælder indkøb foretaget lang tid efter den akutte fase af coronapandemien.  

Til Politiken d. 10. juni fortæller Medicoindustriens vicedirektør Lene Laursen bl.a.: "Jeg er dybt chokeret over, at de offentlige myndigheder så konsekvent har misbrugt undtagelsesbestemmelserne de seneste år, selv om de reelt set ikke har hjemmel til det. Man græmmes over, at det offentlige bruger løs af skatteborgernes penge, når vi har nogle rammer, der faktisk muliggør indkøb med meget korte tidsfrister. Selvfølgelig har der været perioder, hvor indkøb uden udbud har været nødvendige, eksempelvis i den første bølge af coronapandemien, men disse sager viser med al tydelighed, at man har trukket undtagelsesbestemmelserne alt, alt for vidt og købt ind i et omfang, der er fuldstændig ude af proportioner." 

Medicoindustrien har på baggrund af sagerne anbefalet, at der indføres en kontrolmekanisme med de offentlige myndigheders brug af udbudslovgivningens undtagelsesbestemmelser, så indkøb uden udbud ikke - som nu - i praksis kan foregå i det skjulte. 

Sagen har udover en lang række medieomtaler ført til, at både justitsminister Mattias Tesfaye (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) er blevet kaldt i samråd om sagen. Samrådet med justitsminister Mattias Tesfaye (S) finder sted onsdag d. 22. juni kl. 10:00. 

Læs Justitsministeriets redegørelsen for sagen her.

Kontakt

snw@medicoindustrien.dks billede
Stellan Nørreskov Wulff
Politisk konsulent og presse- og kommunikationsansvarlig
49184707