Ny rapport: Rekrutteringsudfordringer er den altoverskyggende problemstilling i life science-industrien

I en ny rapport, som Force Technology har udført i samarbejde med bl.a. Medicoindustrien, stilles der skarpt på behov og udfordringer i life science-industrien i dag. Få et overblik over rapportens key findings her.

Rekruttering af medarbejdere med de rette kompetencer er den altoverskyggende udfordring for de danske virksomheder i life science-branchen. Det slår en ny rapport om life science-industriens største udfordringer fast. Rapporten er udgivet af FORCE Technology i samarbejde med Medicoindustrien, Danish Life Science Cluster, Lif, DI Life Science, Knowledge Hub Zealand, Life Science Fyn og Medicon Valley Alliance.

Rapporten bygger på en spørgeskemaundersøgelse med dugfriske data indsamlet i sommeren 2023, herunder med svar fra en lang række af Medicoindustriens medlemmer. En lignende undersøgelse blev også gennemført i 2020, og dermed giver rapporten et unikt indblik i, hvordan den danske life science-industri har flyttet sig de seneste tre år ift. behov og udfordringer.

Her viser rapporten, at andelen af respondenter, som har angivet udfordringer med rekruttering som den største udfordring, er gået fra 29 pct. i 2020 til 47 pct. i 2023. Hele 53. pct af respondenterne indenfor medicobranchen svarer, at rekruttering af medarbejdere med de rette kompetencer er den største udfordring i øjeblikket.

Life science-industrien har i en lang årrække været i kraftig økonomisk vækst og er blevet en dansk styrkeposition. Det har betydet, at beskæftigelsen i life science-industrien også er blevet større. Men den demografiske udvikling i Danmark har betydet, at arbejdskraft er blevet et generelt problem, og i life science-industrien er der i særlig grad en stor efterspørgsel på dimittender indenfor STEM-uddannelserne.
Undersøgelsen påpeger ydermere, at medicovirksomheders næststørste udfordringer, er indenfor overholdelsen af regulatoriske krav, regler og standarder samt indarbejdelse af SDG og ESG i forretningsmodeller.

Stort fokus på bæredygtighed og digitalisering i dansk life science

Undersøgelsen i rapporten målte også temperaturen på områder som bæredygtighed og digitalisering, og her er en af konklusionerne, at begge elementer fylder betragteligt mere i life science-branchen i 2023, end det var tilfældet i 2020.  Inden for digitalisering fremhæver rapporten, at virksomheder er blevet mere digitalt modne, og at industrien generelt er kommet langt med at digitalisere både produktionsprocesser og -faciliteter, produktudvikling og deres kvalitetsstyring. Desuden er der i dag en langt højere tendens til at bruge data i alle dele af virksomhedernes aktiviteter særligt i forbindelse med at optimere processer, som ofte bliver understøttet af benyttelse af computersimulering, robotteknologi, kunstig intelligens og machine learning.

Bæredygtighed er også blevet markant vigtigere for branchen. Her fastslår rapporten, at næsten halvdelen af life science-virksomheder er kommet i gang eller kommet langt med grøn omstilling i produktionen, og mere end hver tredje respondent er også i gang med grøn produktudvikling. Dertil viser rapporten, at et af de store fokusområder indenfor bæredygtighed i 2023 er initiativer, der kan anvendes i dokumentationsøjemed – fx i forbindelse med klimarapportering.

Rapporten blev offentliggjort ved et arrangement i Life Science Huset d. 4. oktober 2023, hvor der var en række oplæg samt diskussion af rapportens key findings. Bl.a. holdt Cluster Commercial Contracting Manager i Boston Scientific Nordic og bestyrelsesmedlem i Medicoindustrien Keld Daugaard Rasmussen oplæg om, hvordan Boston Scientific konkret arbejder proaktivt med den grønne omstilling som global medicovirksomhed.

Tilgå rapporten her.

 

Kontakt

snw@medicoindustrien.dks billede
Stellan Nørreskov Wulff
Chef for Politik og Kommunikation
49184707