Nyt om udmøntning af 500 mio. kr. til hjemmebehandling

Den konkrete økonomiske udmøntningsplan for flere og bedre hjemmebehandlingstiltag er nu offentliggjort.

Regeringen, Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner indgik den 19. december 2023 en aftale med det formål at styrke udbredelsen af behandling i eget hjem samt forbedre sammenhængen i sundhedsvæsenet.

Aftalen omhandler konkret udmøntningen af de 500 mio. kr. til investeringer i sundhedsteknologiske løsninger og andet medicinsk udstyr, som blev afsat som led i Sundhedsreformen fra maj 2022 og siden genbekræftet i marts 2023. Ved samme lejlighed blev realiseringen af de resterende 3,5 mia. kr. til selve nærhospitalerne sat på pause i den periode, hvor Sundhedsstrukturkommissionen arbejder, mens teknologimidlerne blev realiseret. En beslutning, som Medicoindustrien har bakket kraftigt op om.  

Tilbage i december 2023 hilste Medicoindustrien aftalen for udmøntningen af de 500 mio. kr. velkommen, da det er afgørende, at midlerne kommer ud at leve. Læs den daværende artikel her. Ved samme lejlighed forelå der dog ikke en endelig plan for den økonomiske ramme.

Flere af Medicoindustriens medlemmer har efterfølgende spurgt ind til den konkrete udmøntningsplan for aftalen. Efter henvendelser fra Medicoindustrien er bilaget nu offentliggjort af Indenrigs- og Sundhedsministeriet og kan tilgås her samt på Indenrigs- og Sundhedsministeriets hjemmeside.

Samtidig står det klart, at hvor der fra regeringens side var lagt op til at etablere en pulje, som kommuner, regioner og private leverandører kunne søge, men det ændrede sig undervejs i forhandlingerne. Det er i stedet den nye nationale bestyrelse for digitalisering og data, som skal tage stilling til governance og konkret udmøntningsplan for aftalen, hvorved projekter tildeles direkte midler efter aftale med Regeringen, Danske Regioner og KL. I relation til indkøb af medicinsk udstyr til behandling af diabetes, KOL og hjertesvigt er det forventningen, at indkøbende vil foretages gennem de eksisterende rammeaftaler.

Kontakt

snw@medicoindustrien.dks billede
Stellan Nørreskov Wulff
Chef for Politik og Kommunikation
49184707