Sundhedsprofilerne tager ordet: Krisitan Vendelbo, administrerende direktør i KL

I december 2023 gik Medicoindustrien i luften med en ny interviewserie med en perlerække af sundhedsprofiler fra markante, sundhedspolitiske organisationer under overskriften ”Sundhedsprofilerne tager ordet”. Interviewene vil blive bragt i Medicoindustriens nyhedsbreve. Niende interview i rækken er med Kristian Vendelbo, der er administrerende direktør i KL.

1. Hvordan ser det ideelle sundhedsvæsen ud med dine øjne? 

Det er et sundhedsvæsen, hvor vi i langt højere grad prioriterer den brede indsats for danskerne, som de er flest – hvad end man har en kronisk sygdom, psykiske udfordringer eller kan mærke alderen trykke.
 
Vi har de sidste årtier haft et alt for ensidigt fokus på de få tidspunkter i livet, hvor man som borger har brug for en højt specialiseret indsats. Tallene viser sort på hvidt, at sygehusbudgetterne de seneste 16 år steget med 24,2 milliarder kroner, mens kommunernes sundhedsbudgetter kun steget 1,8 milliarder. Det betyder, at vi i Danmark bruger 47 procent af vores samlede sundhedsudgifter på hospitalerne. Det er 3. mest på verdensplan og markant mere end i lande, vi normalt sammenligner os med.
 
Vi skal med andre ord prioritere at styrke og udvikle det nære sundhedsvæsen langt mere, end vi gør i dag.
 
2. Hvilke muligheder for fornyelse ser du i sundhedsvæsenet? 

Der er heldigvis rigtigt meget, vi kan gøre for at flytte sundhedsvæsenets tilbud tættere på danskerne og deres hverdag. Vi skal sætte tidligere ind med flere forebyggende indsatser og også turde differentiere vores tilbud alt efter, hvor den enkelte borger er i sit liv.

Langt flere vil for eksempel have store gavn af træning frem for en operation, ligesom vi også bogstavelig talt skal have sat endnu mere strøm til de nye teknologiske og digitale muligheder, så langt flere kan klare kontroller og behandling hjemmefra i stedet for at skulle tage turen hele vejen til hospitalet.

Derudover mener vi også, at der er et stort potentiale i et stærkere samarbejdet med civilsamfundet og de mange gode kræfter i lokalområderne.

3. Hvilken rolle spiller innovativt medicinsk udstyr i dine prioriteter for sundhedsvæsenet? 

Vi kan ikke undvære teknologiske og digitale løsninger, hvis vi vil både omstille indsatsen og fastholde kvaliteten i sundhedsvæsnet. Det gælder ikke mindst i en situation, hvor vi står over for en dobbelt demografisk udfordring med både flere ældre og færre i arbejdsstyrken.
 
Vi skal prioritere teknologi generelt og innovativt medicinsk udstyr i de tilfælde, hvor det hjælper til at løse sundhedsvæsnets udfordringer og kan give borgerne et bedre og lettere tilgængeligt tilbud. Det kan være telemedicin, sensorer, skærmbesøg og andre teknologier, som kan hjælpe en masse danskere i deres hverdag, og som virker i det nære sundhedsvæsen – gerne helt ude i borgernes eget hjem.

Læs også de andre gode interviews fra serien her.

Kontakt

snw@medicoindustrien.dks billede
Stellan Nørreskov Wulff
Chef for Politik og Kommunikation
49184707