Sundhedsprofilerne tager ordet: Lars Bo Nielsen, direktør i Lægemiddelstyrelsen
Lars Bo Nielsen er den næste sundhedsprofil i rækken i Medicoindustriens interviewserie: Sundhedsprofilerne tager ordet
I december 2023 gik Medicoindustrien i luften med en ny interviewserie med en perlerække af sundhedsprofiler fra markante, sundhedspolitiske organisationer under overskriften ”Sundhedsprofilerne tager ordet”. Interviewene vil blive bragt i Medicoindustriens nyhedsbreve. Femte interview er med Lars Bo Nielsen, direktør i Lægemiddelstyrelsen.
1. Hvordan ser det ideelle sundhedsvæsen ud med dine øjne?
Vel vidende at vi aldrig opnår ’det ideelle sundhedsvæsen’ – og at der nok findes et større antal gode bud på, hvordan et sådant ser ud – så er mit svar, at vi allerede i dag gør mange ting rigtige. Det skal vi huske at holde os for øje i en tid, hvor sundhedsvæsenet er udfordret både på kort og lang sigt og af mange forskellige parametre.
Det ’ideelle sundhedsvæsen’ har først og fremmest hensynet til patienterne for øje. Et konkret eksempel er et af de EU-projekter, Lægemiddelstyrelsen har medansvar for, som har til formål at skabe et mere smidigt forløb for de kliniske forsøg, der er fundamentet for udviklingen af nye lægemidler. Kommer vi godt i mål med dét, så vil det gavne både patienter og virksomheder.
Et andet aktuelt eksempel er forsyning af lægemidler. I den ideelle verden var der aldrig mangel på hverken medicin eller medicinsk udstyr. Men så god er den virkelige verden desværre ikke. Af mange forskellige årsager oplever vi for tiden svigtende forsyninger af en række lægemidler, og der er desværre ikke noget quickfix. Sammen med andre gode kræfter lægger Lægemiddelstyrelsen derfor mange ressourcer i at minimere generne for patienterne.
2. Hvilke muligheder for fornyelse ser du i sundhedsvæsenet?
Lige så længe, jeg har været en del af sundhedssektoren, har fornyelse stået højt på dagsordenen. Med en del års erfaring kan jeg konstatere, at der nu som før er nok at tage fat på.
Hvis jeg skal fremhæve et område, hvor Lægemiddelstyrelsen – i øvrigt også sammen med partnere i både ind- og udland – har valgt at opruste, så er det i vores bestræbelser på at udvikle vores databaserede brug af sundhedsdata på en langt mere sofistikeret og systematisk måde end i dag. Igen med ambition om at styrke patientsikkerheden.
Desuden er jeg ikke i tvivl om, at vi kommer til at bruge flere ressourcer på at afsøge mulighederne for, hvordan vi som regulatorisk myndighed kan tage AI-værktøjer i brug på en ansvarlig måde.
3. Hvilken rolle spiller innovativt medicinsk udstyr i dine prioriteter for sundhedsvæsenet?
Det korte svar er, at innovativt medicinsk udstyr spiller en overordentlig vigtig rolle for sundhedsvæsenet – ikke bare i Danmark, men på globalt plan.
Derfor gør vi efter bedste evne vores indflydelse gældende i EU-regi, hvor vi blandt andet tager del i et projekt, der har til formål at styrke det videnskabelige fundament for det fælles EU-arbejde med medicinsk udstyr. Det lovende ved dét projekt er, at ikke kun bliver løftet af lægemiddelmyndigheder; også medicoindustrien, brancheorganisationer, universiteter, FDA og en række faglige specialister er med ombord. Det giver en stærk tværfaglighed til projektet, som jeg håber, vil blive afspejlet i de anbefalinger, vi i fællesskab udarbejder til EU-Kommissionen.