Medicoindustriens interviewserie: Sundhedsprofilerne tager ordet

I december 2023 gik Medicoindustrien i luften med en ny interviewserie med en perlerække af sundhedsprofiler fra markante, sundhedspolitiske organisationer under overskriften ”Sundhedsprofilerne tager ordet”. Interviewene vil blive bragt i Medicoindustriens nyhedsbreve. Det 11. interview i rækken er med Direktør for Lungeforeningen Ann Leistiko.

1.  Hvordan ser det ideelle sundhedsvæsen ud med dine øjne?

I det ideelle sundhedsvæsen er der kommet fokus på, at patienten møder et sundhedsvæsen, der samarbejder, så patienten sikres den optimale behandling, hvor de forskellige enheder har styr på, hvilke undersøgelser, der er lavet hvor og hvornår, uden unødvendige gentagelser. Det betyder, at patienten har færre kontakter med sundhedsvæsenet. Når en patient for eksempel får lavet en lungefunktionsmåling hos egen læge, er det ikke nødvendigt at gentage målingen på hospitalet. Desuden sendes der løbende hjemmemålinger til både egen læge og hjemmeplejen, så alle involverede har opdaterede oplysninger om patientens tilstand.

Forebyggelse er også i centrum i dette ideelle sundhedsvæsen. Et nationalt center koordinerer landsdækkende forebyggelsesindsatser, hvilket blandt andet hjælper rygere og andre nikotinbrugere med at bryde deres fhængighed. Tidlig opsporing af kroniske sygdomme er en anden nøglefaktor, hvor patienter hurtigt kontakter lægen ved de første symptomer, eller bliver opfordret til det af deres omgivelser. Et enkelt hospitalsbesøg for lungebetændelse kan føre til tidlig diagnose og behandling af en potentiel lungesygdom, inklusiv rygestop, træning og medicinering.

Behandlingen rykker i højere grad ind i hjemmet, hvor patienterne selv foretager daglige målinger, og bliver kontaktet af relevant sundhedspersonale, hvis der er tegn på forværringer i målingerne. Det betyder mindre belastning af sygehusene og et sundhedsvæsen, der taler sammen og tager ansvar for patienten.

2. Hvilke muligheder for fornyelse ser du i sundhedsvæsenet?

Jeg ser en fremtid, hvor mere behandling flytter ud i patienternes hjem, hvilket mange af patienterne er parate til. En nylig medlemsundersøgelse i Lungeforeningen viser, at tre ud af fire patienter er meget positive overfor hjemmebehandling, hvis den ser ud som i Region Sjælland. Behandlingstilbuddet hedder PreCare-KOL og er et tilbud til alle borgerne med KOL i Region Sjælland. Borgerne måler dagligt iltmætning, puls og temperatur hjemmefra, og sender disse data samt svar på et par spørgsmål om helbredsstatus til eHospitalet, som har sundhedsfagligt personale klar til at give hjælp og rådgivning relateret til borgernes sygdom og målinger.
Hjemmebehandling reducerer behovet for transport til hospital og læge, hvilket er afgørende for patienter med lungesygdomme, da et hospitalsbesøg kan dræne deres energi. Daglige målinger giver også øget tryghed, forbedrer patienternes sygdomsforståelse, og gør dem bedre i stand til at håndtere forværringer, med støtte fra sundhedspersonalet som backup.

3. Hvilken rolle spiller innovativt medicinsk udstyr i dine prioriteter for sundhedsvæsenet?

Innovativt medicinsk udstyr spiller en afgørende rolle i prioriteringen af fremtidens sundhedsvæsen, især i behandlingen af lungesygdomme. Vores medlemmer med f.eks. KOL, der gør brug af digital hjemmebehandling, oplever en øget fleksibilitet og tryghed i hverdagen, hvilket hjælper dem med at kontrollere og forstå deres sygdom bedre.

For os i Lungeforeningen er det vigtigt, at udviklingen af medicinsk udstyr er solidt forankret i patienternes behov.  Den teknologi og de løsninger, der udvikles, skal udvikles sammen med brugerne – eller patienterne, da det er helt afgørende for, at løsningerne er med til at skabe værdi, f.eks. for de over 700.000 danskere, der lever med en lungesygdom.
 

Kontakt

snw@medicoindustrien.dks billede
Stellan Nørreskov Wulff
Chef for Politik og Kommunikation
49184707